Posetioci

30. јул 2019.

Darivanje


Imamo nepresušnu potrebu za darivanjem sebe drugima u bilo kom obliku. Iza spoljašnje forme naučenog ljubaznog krije se istinska potreba za otelotvorenjem jastva koje se ogleda i preliva raznolikom potrebom za iskazivanjem. I uvek je taj neko, taj drugi, pokretač samim svojim postojanjem. Osećamo potrebu da zablistamo unutrašnjim sjajem, da se prikažemo u svoj svojoj blistavosti. I nema ničeg lošeg u tome, sve dok to lično prikazivanje ne postane samo sebi cilj, dok druga osoba ne postane bezlična publika od koje se očekuju povremeni aplauzi.

Blistavost, kada je obostrana i uzajamna, donosi osećaj ushićenja i čiste radosti koja nema povoda. Svi izvori inspiracije pretvaraju se u vrcave vodopade, u dragulj sa bezbroj faceta. 

Greh nastupa kada se ovaj osećaj proglasi za zaljubljenost, kada se svede u suvoparne okvire razuma. Kada davanje postane trgovanje, kada konvencije preuzmu vođstvo i kada lovac postane plen. 

Greh nastaje kada darivanje postane prinuda.

2 коментара:

  1. Fascinantno ... samo toliko ... deljenjem Vašim mudrosti učinio sam ono što nisam rekao ... što je mnogo bitnije, kao što znate i sami. Sjajni postovi ... uživao sam maksimalno ... Hvala Vam!!!
    Deljenjem želim da umnožim osećaj fasciniranosti pročitanim ...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I treba da se deli. Da sam htela ovo da zadržim samo za sebe, ostalo bi u mom računaru :)

      Избриши