Posetioci

31. мај 2020.

Ljubav ili karijera?U glavi imaš samo dva pitanja: ljubav i posao. Prvo te zanima ljubav, a onda te zanima posao, pa te ponovo zanima ljubav, pa te ponovo zanima posao. I ceo život se svede na ta dva pitanja, dve želje i ponekad dve dileme: ljubav ili posao? Zajednička nit koja povezuje ove dve želje se naziva jednim imenom: ambicija.

Ljubav je životno polje u kome se ogledaš. U očima druge osobe, koja je zaljubljena u tebe, ogledaš se kao u čarobnom ogledalu i vidiš sebe u najlepšem izdanju. I turdiš se da zaseniš tu osobu još više i više, daješ sve od sebe da budeš još bolja i bolja ličnost koja zaslužuje sve veću i veću ljubav, do bezgranične ljubavi. Da se istakneš sopstvom u najboljem svetlu – na to te navodi ambicija.

Posao je životno polje u kome daješ sve najbolje od sebe i trudiš se i trudiš da od tebe nema boljeg radnika, da sve umeš, znaš i možeš. Ogledaš se u pohvalama nadređenih, ogledaš se u zaradi i daješ sve od sebe da budeš još bolja i bolja ličnost koja zaslužuje sve veću i veću platu, do bezgranične plate. Da se istakneš sopstvom u najboljem svetlu – na to te navodi ambicija.

I pošto stalno tražiš bolje, svako tvoje htenje je još jedna nit, a tako spletene niti stvore zavesu. Zato ne vidiš da iza oba životna htenja stoji zavesa i da od nje ne vidiš suštinu.

A suština je: žrtvuješ se do iznemoglosti, dok na kraju ne sagoriš i postane ti svejedno. Obožavanje i divljenje prema ljubavi ili prema nadređenom splasne kada shvatiš da svi idoli imaju glinene noge. I dalje blistaš, po navici, delujući kao da nameravaš da fasciniraš onu drugu osobu, a zapravo pokušajem fascinacije kriješ praznu ljušturu, u šta se neminovno pretvaraš. I dok te ambicija neumoljivo gura napred ne primećuješ da oko sebe više nemaš bliskih osoba i da si jedino sebi najbolji (ne)prijatelj. To je tačka sagorevanja dimne zavese.

Preokret može da nastane tek kada sve ovo shvatiš. Kada prestaneš da juriš samostvorene ideale. Jer svaki ideal kome težiš je isključivo tvoja kreacija, bez obzira na to što je pozajmljena jer je viđeno od nekog drugog, pa bi i ti isto tako.

Kada odbaciš zavesu ambicije možeš da iskoračiš u slobodu. Jer to je jedino što ti je zaista potrebno. Sve ostalo je samo zavesa (iluzija).