Posetioci

29. јун 2020.

Osećaj lične vrednosti



Šta je osećaj lične vrednosti? Kako znaš da si vredna osoba? Od drugih očekuješ potvrdu lične vrednosti, ali ako ih sve poslušaš završićeš kao u onoj priči o magarcu kojeg su na kraju nosili na svojim leđima.

Osnovni problem je u tome što ne prepoznaješ vrednosti u sebi, a ako i prepoznaš neku ne usuđuješ se da je javno kažeš. Bojiš se osude, a taj strah se opet vraća na unutrašnji osećaj da nisi dovoljno vredna osoba. Svaki tvoj trud da se promeniš je uzaludan, jer ne trudiš se da se promeniš da bi tebi bilo bolje ili zanimljivije, trudiš se da se promeniš da bi okolina bila zadovoljna. I pošto znaš da će se uvek naći neko ko neće vrednovati tvoj trud i tvoju promenu, tvoje promene su uzaludne jer na prvom mestu  ne veruješ u njih.

Kad nemaš osećaj unutrašnje vrednosti, onda je inat tvoje najjače oružje i tvoja satisfakcija. Kad se inatiš ti se zapravo protiviš čitavom svom okruženju i bez obzira na to što inatom postižeš da svi oni loše misle o tebi, ti zapravo praviš unutrašnju ravnotežu: minus puta minus daje plus.

Ti možeš da dostigneš unutrašnju harmoniju, ali za to ne postoji čarobni štapić. Potrebno je da uložiš trud. Jer i u lični osećaj da nisi dovoljno vredna osoba ulagan je dugogodišnji trud, ne tvoj nego tvoje okoline koja te je vaspitavala. Ali oni nisu znali drugačije. I njih su tako vaspitavali. Tada se mislilo da je to najbolji put da se u tebi probudi pozitivan inat da im dokažeš da nisi tako loša osoba kako ti stalno govore. To je bio trud, njihov trud. Sad treba da uložiš svoj trud.

Nastavi da se preispituješ, jer to celog života radiš. Ali ovoga puta obrni fokus, nemoj da tražiš samo sopstvene greške i promašaje, ovoga puta traži samo dobre stvari koje radiš i koje voliš. I uživaj u otkrivanju svojih pozitivnih strana i nikada nemoj da prestaneš to da radiš. Ali pazi da ne upadneš u zamku egoizma, voli sebe ali se ne poredi sa drugima. To što jesi je jedinstveno i ne postoji ni jedna druga osoba koja je kao ti. Voli sebe i pronađi svoj unutrašnji mir.