Posetioci

5. јун 2020.

Intuicija



Intuicija ne zahteva verovanje, niti su joj potrebni dokazi. Intuiciji nije potrebno da razmišlja niti da se bori da bi dokazala nešto. Nije joj potrebno da donosi odluke, jer odluka je u tome koje će mišljenje da prevagne, a intuiciji nije potrebna nikakva prevaga. Intuicija nema potrebu da ostvari bilo kakav cilj, ona je cilj sama po sebi.

Intuicija je prirodno stanje tvog duha. Prirodna spoznaja svega što te okružuje, ono nemo znanje bez reči za koje znaš da je neprikosnoveno i nepogrešivo. Nisu ti potrebni dokazi, ti jednostavno znaš. Ali upravo u ovoj reči “znati” krije se osnovna zamka zbog čega smo intuiciju zanemarili i prestali da joj verujemo. Onaj koji zna, koji analizira, rasuđuje i donosi zaključke, najčešće uz pomoć dokaza, je um. I um je preuzeo primat nad svime što ga okružuje. Um, ili onaj racionalni deo tvoje svesti, je deo tebe koji usvaja i čuva znanje, pa kad nešto znaš to uvek dolazi iz uma. Kada nešto intuitivno znaš tvoj um se svim silama trudi da prisvoji i to znanje koje mu po prirodi ne pripada. Veoma često počinje da “umuje” izvodeći zaključke i tražeći nove dokaze. Intuiciji takvi metodi nisu potrebni. Intuicija je kad jednostavno znaš bez dokazivanja.

Jedini način da napraviš razliku je da razdvojiš utisak “znam” od osećaja “znam”. A taj utisak i taj osećaj su veoma slični, ako ne obratiš pažnju na razlike. Stoga posmatraj, svaki put kad ti se aktivira intuicija posmatraj i dozvoli da um posle toga počne da izvlači dokaze da li je to tačno ili nije. I posmatrajući intuiciju i racionalno izvedene dokaze ti zapravo posmatraš razliku između utiska da znaš (um) i osećaja da znaš (intuicija). Onog trenutka kada osetiš tačnu razliku, moći ćeš da se prepustiš da te intuicija vodi kroz život čak i u najbanalnijim situacijama. Kad nameravaš da skreneš desno, a intuicija te vodi na levu stranu – poslušaj je. Možda te je upravo spasila od neke nesreće, ali to nikada nećeš znati i ne treba da pokušavaš da saznaš. Veruj svojoj intuiciji i pronađi smireni način življenja, bez potrebe za borbom i otporom bilo čemu, a naročito sebi.